احسان عابدی

در تاریخ بشریت، گاه فاجعه هایی رخ داده که هرگز از ذهن انسان و از صفحه های تاریخ پاک نخواهد شد. وقوع دو جنگ جهانی دوم و خسارت های انسانیِ ناشی از آن در زمره این فجایع است. اما فاجعه و جنایتی که این دو جنگ را هم تحت الشعاع خود قرار داد، بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی توسط دولت آمریکا بود!

درباره این جنایت بزرگ و تلخ تاریخی کتاب های زیادی نوشته شده است. یکی از این کتاب ها، داستانی است با نام هیروشیما جو.

داستان « هیروشیما جو »  نوشته مارتین بوت ( martin booth ) نویسنده انگلیسی است که درباره بمباران اتمی هیروشیما توسط آمریکا در طول جنگ جهانی دوم می باشد.


داستان از وقتی شروع می شود که کاپیتان جوزف سندینگام با انفجار بمب اتمی در هیروشیما و فرار نگهبان های اردوگاه، از زندانِ کارِ اجباری آزاد شده و به جای اینکه مثل بقیه مردم از شهر بگریزد، برای پیدا کردن دوستش که یک کارگر ژاپنی اهل هیروشیما است، سوار بر دوچرخه به سمت هیروشیما حرکت می کند.

آنچه که جوزف می‌بیند و روایت می‌کند، جهنمی است سوزان، که از هر گوشه اش آتش و دود بلند می‌شود. گروه اندک مردم که کشته نشده‌اند، درحالی که زخمی اند، به سرعت از شهر فرار می‌کنند تا خودشان را نجات دهند.

در واقع داستان گزارشی است از خون و مرگ و ویرانی و سرگردانی انسان های در‌به‌در که شهر و زادگاهشان در اثر انفجار بمب اتمی آمریکایی ها به یکباره یه جهنمی از آتش تبدیل شده است. جهنمی که در آن گروه زیادی از مردم بی‌دفاع به خاک و خون کشیده شده و یا درمیان شعله های آتش سوخته و خاکستر شده اند.

فضای داستان فضایی است تراژیک و غیرقابل تصور که نمونه ای است از جنایت های بی شمار آمریکایی ها که به جای مبارزه در میدان جنگ، با انداختن بمب اتمی در شهرهای هیروشیما و ناکازاکی باعث از بین رفتن و زخمی شدن گروه  زیادی از مردم بی دفاع و بی گناه شدند.

مارتین بوت انگلیسی با نوشته این داستان، مثل یک فیلم مستند، اوج جنایت بشری را به نمایش گذاشته است.

گرچه نباید فراموش کرد دولت ژاپن در این رابطه خود به عنوان یکی از آغازگران جنگ جهانی دوم و تجاوز به خاک کشورهای آسیای شرقی گناهکار و مقصر است، اما با این همه نباید فراموش کرد که آنهایی که در شهرهای هیروشیما و ناکازاکی زندگی می کردند، مردم عادی بودند که نه در جنگ دخالت مستقیم داشتند و نه در کشتن آمریکایی ها در طول جنگ!

جنایتی خیلی بزرگ تر و هولناک تر از حمله و هجوم آلمان نازی به کشورهای اروپایی.

نویسنده داستان که یک انگلیسی است، از دیدگاه طرفین جنگ، در جبهه مخالفین ژاپن قرار می‌گیرد؛ ژاپنی که در طول جنگ جهانی دوم عضو گروه متحدین بود و با آمریکا مستقیم درگیر جنگ شد. با این حال نویسنده با انگیزه عاطفه انسانی نمی‌تواند فاجعه هیروشیما را نادیده بگیرد و داستانی می‌نویسد با نام هیروشیما جو  که در نوع خود ضمن به تصویر کشیدن فجایع جنگ، به عنصر پایداری انسان و نوع‌دوستی جدا از جنگ و درگیری می‌پردازد. ( آشنایی با ادبیات مقاومت جهان، ضیاءالدین ترابی، صص 145-146)

درواقع ارزش این داستان این است که از نگاه یک انگلیسی که خود هم‌پیمان و همدست آمریکا در جنگ بوده نوشته شده و این جنایت آمریکا را به تصویر کشیده است.

یادمان نرود که آمریکا همواره یکی از جنایت کاران جنگی و انسانی بوده و هیچ‌گاه از به کاربردن خشونت در راستای تامین منافع خود ابایی نداشته و نخواهد داشت.

آمریکا قابل اعتماد نیست...

-------------------------------------------------------------------

* معرفی این کتاب را در کتاب آشنایی با ادبیات مقاومت جهان تالیف ضیاءالدین ترابی خواندم. فکر کنم هنوز در ایران ترجمه نشده یا حداقل جستجوی من نتیجه ای نداشت.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا